Jeśli jesteś w poszukiwaniu pysznego, łatwego holenderskiego pieca wieprzowego przepisu, to przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się o składnikach, czasie gotowania i przechowywaniu pieczeni wieprzowej. Ty będziesz mógł używać ten przepis na twój następnej rodzinnej kolacji lub specjalnej okazji. Oto jak zrobić smaczną pieczeń wieprzową w krótkim czasie. Ten przepis jest pełen smaku i łatwy do wykonania. Wystarczy pamiętać, aby przestrzegać tych prostych kroków, aby uzyskać najlepsze wyniki.
Łatwa pieczeń wieprzowa z holenderskiego pieca
Ten łatwy przepis na pieczeń wieprzową z holenderskiego pieca to świetny sposób na wykorzystanie resztek wieprzowiny z przyjęcia. Smakuje również wyśmienicie podana z ziemniakami. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, możesz dodać do tego przepisu trochę ziół i warzyw. Cydr jabłkowy jest świetnym dodatkiem do tego dania, jak również. Wieprzowina powinna być obficie przyprawiona solą i pieprzem. Umieść pieczeń wieprzową w holenderskim piekarniku i przykryj pokrywką. Umieścić pieczeń w piekarniku i piec na 375 stopniach przez 45 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 300 stopni i dokończ gotowanie przez godzinę lub dłużej.
Jeśli nie masz holenderskiego piekarnika, możesz użyć crockpot. Doprowadzić mięso do temperatury pokojowej przed umieszczeniem go w holenderskim piekarniku. Następnie zastosuj przyprawy i umieść holenderski piekarnik na środkowym stojaku. Gotuj przez dodatkową godzinę, a następnie dodaj ziemniaki i resztę marynaty. Podawać od czterech do sześciu. Sos będzie bardzo smaczny! Ten przepis czyni wspaniały niedzielny obiad.
Przed podaniem wyjmij wieprzowinę z piekarnika. Powinna być na tyle delikatna, aby można ją było łatwo rozdzielić widelcem. Czas gotowania będzie zależał od wielkości kawałków mięsa. Trzymaj w cieple, podczas gdy usuniesz tłuszcz z sosu. Możesz użyć sitka o drobnych oczkach, aby oddzielić tłuszcz od sosu. Wyrzuć liście laurowe. Następnie sos należy schłodzić przez 10 minut. Jeśli masz resztki sosu, możesz dodać trochę do patelni w razie potrzeby.
Innym pysznym sposobem na podanie pieczeni wieprzowej jest niedzielne popołudnie. To świetny sposób na delektowanie się mięsem i jego aromatem. A z dodanymi warzywami i ziołami sprawia, że jest to satysfakcjonująca niedzielna kolacja. Podawaj ją z chlebem kukurydzianym lub herbatnikami maślanymi. Alternatywnie, możesz pokroić pieczeń na kotlety wieprzowe bez kości. Aby uzyskać jeszcze więcej smaku, dodaj trochę sosu barbecue i podawaj ją z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki pieczeni wieprzowej
Faworyt wakacyjny, pieczeń wieprzowa jest idealna na ten sezon. Jej bogaty, mięsny smak jest sparowany z pikantnymi warzywami, aby stworzyć niezapomniany sos. Aby zrobić sos, rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i gotuj do miękkości, około 3 minut. Wymieszaj z mąką i gotuj jeszcze przez minutę. Dodaj syrop klonowy. Gotuj do zgęstnienia, około 4 minut. Wymieszaj z jabłkami, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Posyp pieczeń 1 łyżeczką soli i półtorej łyżeczki pieprzu. Posypać czosnkiem w proszku również wierzch pieczeni. Przed umieszczeniem pieczeni w piekarniku natrzyj ją czosnkiem w proszku. Dodajemy pokrojoną cebulę i świeży czosnek, jeśli chcemy. Następnie pieczeń wieprzową gotować przez kilka godzin na dużym ogniu lub sześć godzin na małym ogniu. Najlepiej jest służyć pieczeń w ciągu trzech do czterech godzin, więc może osiągnąć swój pełny flavor.
Umieść wieprzowinę na czystej blasze lub patelni do pieczenia. Piecz ją w odkrytym piekarniku przez około 13 do 17 minut, w zależności od grubości mięsa. Temperatura wewnętrzna powinna rejestrować 180 stopni Fahrenheita. Natychmiast pokrój go. Jeśli chcesz, aby mięso było wilgotne i soczyste, powinieneś cienko przyciąć tłuszcz przed pieczeniem. Holenderski piekarnik może uwięzić wilgoć w pieczeni podczas gotowania.
Jeśli gotujesz dużą pieczeń wieprzową, będziesz miał mnóstwo resztek. Przechowuj resztki w dużym pojemniku do przechowywania żywności w lodówce. Pieczeń będzie się dobrze trzymać przez około cztery dni, a następnego dnia będzie smakować tak samo dobrze, jak za pierwszym razem. Kiedy będziesz gotowy do podania, po prostu pokrój ją w plastry i podaj z sosem. Sos utrzyma plastry w cieple. Ale nie zapomnij o ziemniakach!
Wyśmienita pieczeń wieprzowa to taka, którą można zaserwować tłumowi. Z delikatnym mięsem i pikantnym sosem jest to idealny niedzielny obiad. Wypróbuj nowy przepis już dziś! To na pewno zaspokoi wszystkie twoje kubki smakowe i zaspokoi twój apetyt. Będziesz zadowolony, że to zrobiłeś. Jeśli nie masz czasu, aby zrobić pieczeń wieprzową, spróbuj zamiast niej zapiekanki. Jest prosta w wykonaniu i wymaga minimalnego wysiłku.
Czas gotowania
Dokładny czas gotowania pieczeni wieprzowej nie jest możliwy do podania, ponieważ wiele zmiennych wpływa na temperaturę końcową. Jeśli chcesz ugotować pieczeń wieprzową do perfekcji, włóż termometr błyskawiczny do najgrubszej części mięsa. Następnie, postępuj zgodnie z instrukcjami na termometrze, aby upiec pieczeń do temperatury wewnętrznej medium-rare (150F) lub medium-well (65C). Pieczeń będzie zrobiona w tej temperaturze w około półtorej godziny, lub trochę więcej na każdym poziomie temperatury.
Dokładny czas gotowania pieczeni wieprzowej będzie zależał od kawałka mięsa i zawartości tłuszczu. Wieprzowina ze skórą powinna być pieczona w temperaturze 220degC, natomiast pieczeń bez skóry powinna być gotowana w temperaturze 180degC. Głównym celem gotowania wieprzowiny jest uzyskanie temperatury wewnętrznej medium-rare. Podczas gdy chcesz ugotować mięso dokładnie, nie chcesz go przegotować, ponieważ spowoduje to twarde, suche mięso.
Aby ugotować schab bez kości, zacznij od rozgrzania piekarnika do 250degF. Usuń nadmiar tłuszczu i dopraw wieprzowinę solą i pieprzem. Umieść schab na stojaku w brytfannie i piecz przez 70-80 minut. Należy często podpiekać schab sokami z patelni. Gotuj wieprzowinę, aż środek nie będzie już różowy, a termometr do mięsa osiągnie 145 degF.
Pieczeń wieprzowa jest łatwa do doprawienia, ponieważ łatwo przyjmuje różne przyprawy i zioła. Spróbuj połączyć suchy-rub mieszankę przypraw z solą koszerną i pieprzem, aby dodać unikalny smak. Możesz także posmarować pieczeń wieprzową oliwą z oliwek po nałożeniu przypraw. Przyprawy uwalniają smak podczas gotowania, więc pamiętaj o tym, gdy będziesz je przygotowywać. Jeśli nie jesteś pewien, które przyprawy użyć, przejdź do suchej mieszanki przyprawowej, która jest pełna czosnku, papryki i ziół.
Temperatura wieprzowiny jest ważna, jeśli chodzi o jakość produktu końcowego. Pieczeń medium-rare jest idealna dla wieprzowiny, ponieważ zachowuje delikatną i soczystą teksturę. Jeśli mięso jest przegotowane, może stać się suche i twarde. Dlatego za pomocą termometru można określić, kiedy należy wyjąć pieczeń z piekarnika i pozwolić jej odpocząć przez trzy minuty przed opieczeniem. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że mięso zostało upieczone do odpowiedniej temperatury i będzie bezpieczne do spożycia.
Przechowywanie pieczeni wieprzowej
Wieprzowina jest jednym z najłatwiejszych mięs do przygotowania w domu. Po odpowiednim wypłukaniu i osuszeniu można go doprawić natką z przyprawami. Gdy schab jest już całkowicie schłodzony, można go przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Jednak najlepiej jest go dokładnie rozmrozić przed rozpoczęciem gotowania. Oto kilka wskazówek, które uchronią mięso przed zepsuciem. Zanim zaczniesz piec pieczeń, pamiętaj, aby wyjąć ją z lodówki co najmniej dwie godziny przed pieczeniem.
Po pierwsze, musisz upewnić się, że temperatura w lodówce nie jest zbyt wysoka. Wieprzowina powinna być umieszczona na niższej półce, aby uniknąć kapania soków na inne potrawy. Po drugie, jeśli masz resztki, możesz je przechowywać w zamrażarce. Należy to jednak zrobić przed upływem liczby dni wskazanej na przepisie. Jeśli planujesz zamrozić pieczeń, upewnij się, że szczelnie ją zamkniesz i umieścisz w szczelnym pojemniku, aby zapobiec oparzeniu zamrażarki.
Gdy wieprzowina jest już całkowicie ugotowana, może być przechowywana w lodówce do czterech dni. Jednak należy ją schłodzić zaraz po ugotowaniu. Dobrą zasadą jest, że wieprzowina powinna być przechowywana w lodówce przez co najmniej dwa dni przed podaniem. Po tym czasie należy ją wyrzucić lub zjeść w ciągu trzech do czterech dni. Ponadto należy szczelnie owinąć mięso, aby zapobiec jego wysychaniu.
Inną wskazówką jest przechowywanie mięsa w lodówce tak często, jak to możliwe. Pieczeń wieprzowa powinna być przechowywana w temperaturze 40 stopni Fahrenheita lub niższej. Użyj mięsa w ciągu trzech do pięciu dni od daty „sell by”. Możesz również zamrozić mięso, ale stanie się ono mniej soczyste i delikatne niż w przypadku spożywania go na świeżo. Jednak zamrożenie mięsa będzie miało bardzo mały wpływ na jego wartość odżywczą. Tak więc, zanim zakupisz i przechowasz swój przepis na pieczeń wieprzową, pamiętaj o następujących wskazówkach.
Surowa pieczeń wieprzowa pozostanie bezpieczna przez około trzy do pięciu dni, jeśli nie została otwarta. Jeśli jednak planujesz użyć jej wcześniej, to najpierw powinieneś ją rozmrozić. Następnie zawiń ją szczelnie w oryginalne opakowanie i przechowuj w lodówce. Jeśli używasz pieczeni wieprzowej w czasie krótszym niż dwa tygodnie, to pozostaw ją w oryginalnym opakowaniu, ale jeśli potrzebujesz rozmrozić ją wcześniej, to możesz ponownie zawinąć ją w oryginalne opakowanie.